Jan Olbracht - Piotrek z Bagien Funky Wild Fruit Jeżyna

Jan Olbracht Browar Rzemieślniczy, Piotrków Trybunalski.

Piwo pasteryzowane i niefiltrowane.

Skład: woda; słody jęczmienne: pilzneński, Carapils, słód pszeniczny; granulat chmielowy Hallertau Tradition; drożdże Brettanomyces bruxellensis; owoce jeżyny.

Zawartość alkoholu: 5,6% obj., ekstraktu: 12,5% wag., IBU-15.

Barwa miedziana, mętna.

Piana jasnokremowa, niewielka. Opadła do cienkiej, porwanej warstewki. Dość obficie oblepiła szkło.

Nasycenie spore, choć mniejsze niż w agrestowym „Piotrku …”.

Zapach owocowy, nieco winno – octowy. Wyraźne nuty końsko – stajenne.

Smak kwaskowy z wyraźnymi owocami, w zasadzie wytrawny. Przywodzi na myśl tanie wino musujące. Wyraźny posmaczek stajni, nasilający się w miarę nabieranie przez piwo temperatury. Goryczka wręcz symboliczna. Na podniebieniu pozostają landrynki. Piwo nieco wodniste.

Góra 6 punktów.

Opinia: Sten
11/04/2016

encyklopedia/piwa/jan_olbracht_piotrek_z_bagien_funky_wild_fruit_jezyna.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:56 (edycja zewnętrzna)