Jan Olbracht Browar Rzemieślniczy, Piotrków Trybunalski.
Piwo pasteryzowane i niefiltrowane.
Skład: woda; słody jęczmienne: pilzneński, Carapils, słód pszeniczny; granulat chmielowy Hallertau Tradition; drożdże Brettanomyces bruxellensis; owoce agrestu.
Zawartość alkoholu: 5,6% obj., ekstraktu: 12,5% wag., IBU-15.
Barwa pomarańczowa, mętna.
Piana jasnokremowa, cienka. Opadła do cieniutkiej kołderki. dość obficie oblepiła szkło.
Nasycenie duże. Mocno szczypie w paszczy i bąbelki intensywnie pracują w szkle.
Zapach owocowy z wyczuwalnym agrestem oraz z całkiem sporą nutą stajenną i spoconym koniem. W tle jakby odrobina kiszonki.
W smaku spora dawka owocowego kwasku, minimalnie przełamana słodyczą. Spocone końskie włosie w niewietrzonej stajni stanowi podstawę odczuć smakowych. Pod koniec wraca kwasek, który tłumi w miarę skutecznie inne doznania. Goryczka bez mała niewyczuwalna. Piwo pije się lekko i jest cudownie orzeźwiające.
Mocne 7 punktów.
Opinia: Sten
11/04/2016