Browar Rzemieślniczy Piotrków Trybunalski.
Według deklaracji producenta jest to piwo górnej fermentacji wywodzące się z Wielkiej Brytanii. Wyrazisty smak z nutą gorzkiej czekolady oraz ciemna barwa wynika z użycia prażonego słodu. Ponadto producent informuje, że piwo wyprodukowane jest według receptury piwowarów domowych.
Alkohol: 5,6%
Ekstrakt: 12,5%
Skład: woda, słód pilzneński, słód pszeniczny, słód monachijski, słód Carafa, słód karmelowy ciemny, chmiel Admiral, chmiel Goldingd, drożdże S-04.
Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.
Piana ciemnobeżowa, gęsta, szybko opada do cieniutkiej pierzynki. Na szkle pozostawia spore ilości smug.
Barwa prawie czarna, z delikatnymi rubinowymi przebłyskami pod światło. Na dnie szkła okazuje się, że jest nieco mętna. Na dnie butelki pozostaje wyraźny osad.
Nasycenie słabe, wpadające w średnie.
Zapach - mocno karmelowy, w tle nieco słodu i kawy.
Smak mocno goryczkowy. Trwa od pierwszego do ostatniego łyku i jeszcze długo później. Wyczuwalne nuty kawy (zbożowej) i bardzo delikatna słodycz. Fajny stout, ale jakby nieco rozwodniony.
Całkiem przyzwoite piwo, choć czegoś mi w nim brakuje.
Oceniam je na 8,5 punktu.
Opinia: Capricorn
04/02/2015