Jan Olbracht - Korona Olbrachta

Jan Olbracht Browar Rzemieślniczy, Piotrków Trybunalski. Kod: 59047302840041)

Piwo jasne górnej fermentacji, niefiltrowane, pasteryzowane.

Skład: woda, słód jęczmienny, słód pszeniczny, chmiel (odmiany niemieckie), drożdże piwowarskie.

Zawartość alkoholu: 5,6% obj., ekstraktu: 12,5% wag.

Barwa złocisto - miedziana, mętna. Na dnie flaszki pozostał niewielki osad drożdżowy.

Piana biała, średnia. Zredukowała się do cienkiej firanki. Dość obficie oblepiła szkło.

Nasycenie większe niż średnie.

Zapach słodowy z odrobiną chmielu oraz zdecydowanie za dużą dawką gotowanych warzywek, które skutecznie tłumią inne doznania.

Smak początkowo słodowy z wyczuwalnym pieczywem, szybko przechodzi w intensywną i długotrwałą goryczkę nad wyraz przyjemną. Po chwili odrobina cytrusowego kwasku, która nad wyraz szybko ustępuje miejsca goryczce. Wypiłem z przyjemnością i gdyby nie ten DMS w aromacie, byłoby to wspaniałe piwo.

Niestety w związku z powyższym tylko 6,5 punktu.

Opinia: Sten
14/08/2014



Warka do 14.08.2017.

Piwo jasne górnej fermentacji, pasteryzowane, niefiltrowane, chmielone szlachetnymi odmianami chmielu pochodzącymi z różnych rejonów Europy. Barwa bursztynowa, pianka znika całkowicie.

Skład: słód pilzneński, słód monachijski, słód karmelowy jasny, chmiel Hersbrucker, chmiel Spalt, drożdże US-05.

Alkohol: 5,6%.

Ekstrakt: 12,5%.

W smaku dominuje słód oraz słodycz z wyczuwalną cytrusową goryczką, która silniej ujawnia się tuż po przełknięciu, można dopatrzyć się lekkiego posmaku masła.

Moim zdaniem - nie więcej niż 7 punktów.

Opinia: Gorajczyk66
25/06/2017




Parametry i grafika bez zmian. Warka do 08.07.2018.

Piwo zmętnione. Barwa złocisto - żółtawa. Piana średnio obfita, biała, drobna, przeciętnie trwała. Opada w kilka minut do centymetrowej warstewki, później do zera; trochę oblepia szkło. Nasycenie średnie do dużego. Zapach niezbyt mocny. Czuć słód, słabo chmiel, drożdże i diacetyl. W smaku piwo treściwe. Czuć słód z nutą chlebową, nieco słodyczy z nutą maślaną (znów diacetyl) i kwasek. Goryczka wyraźna, przyzwoita. W sumie piwo na kolana nie powala. Taki poziom koncerniak plus.

6 punktów.

Opinia: j24
03/06/2018









Nowa kontra. Kod niezmienny od 2014 r. Skład:woda, słody jęczmienne, granulaty chmielowe, drożdże piwowarskie.

Zawartość alkoholu: 5,6% obj., ekstraktu: 12,0% wag. Warka do: 20.05.2020.

Barwa jasnego złota, mętnawa.

Piana biała, dość obfita o drobnych i średnich pęcherzykach. Opadła do porwanej warstewki. Spływającą firanką osiadła na szkle.

Nasycenie większe od średniego.

Zapach zdecydowanie słodowy, lekko kwaskowy, acz kwasek taki kapuściany bardziej. Wyczuwa się też gotowane warzywa.

Smak na początku intensywnie słodowy z odsłodową słodyczą i skórką od chleba. Sporo kwasku, tu mieszanka kiszonej kapusty i cytrusów. Po chwili pojawia się odrobina kwiatów. Goryczka nieco większa od średniej, z lekka zalegająca i nieprzesadnie długotrwała. Średnie piwo i takie w sumie mało wyraziste.

5,5 punktu.

Opinia: Sten
02/11/2019

1)
BJOR Andrzej Gałasiewicz Spółka Komandytowa, ul. Twardosławicka 43,97-300 Piotrków Trybunalski, Polska. To piwo nie wywodzi się z Torunia, jak wcześniejsze Olbrachty, a jak zaznaczyłem z Piotrkowa. Widać browar restauracyjny postanowił zwiększyć moce produkcyjne.
encyklopedia/piwa/jan_olbracht_korona_olbrachta.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:56 (edycja zewnętrzna)