Jan Olbracht - American Wheat

Jan Olbracht Browar Rzemieślniczy, Piotrków Trybunalski.

Kuźnia Piwowarów 2016. Zwycięskie piwo w kategorii American Wheat w II edycji konkursu dla piwowarów domowych. Receptura Wojciech Karcz.

Skład: woda; słody: jęczmienny Pale Ale, pszeniczny, pszenica; granulaty chmielowe: Zeus, Citra, Simcoe; drożdże piwowarskie US-05.

Zawartość alkoholu: 5,7% obj., ekstraktu: 12,5% wag., IBU-35.

Barwa złocista, zamglona.

Piana biała, średnio - obfita. Opadła do nierównej warstewki. Firankowo oblepiła szkło.

Nasycenie nieco większe od średniego.

Zapach cytrusowo - żywiczny z niewielkim słodem, być może i pszenicznym również.

Smak przypomina mi całkiem niezłą AIPA. Spory cytrusowy kwasek i równie dużo żywicy. Goryczka moim zdaniem ma większą wartość od deklarowanej. Długo pieści podniebienie i z lekka przełamana jest kwaskiem. Pod koniec konsumpcji pojawiło się nieco słodu. Super piwo, choć takie mało pszeniczne i pewnie nie wszystkim podejdzie.

Jak dla mnie 8,5 punktu.

Opinia: Sten
04/10/2016

encyklopedia/piwa/jan_olbracht_american_wheat.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:56 (edycja zewnętrzna)