Warzone i rozlewane w Browarze Jagiełło Sp.j, Chełm – Pokrówka.
Kod kreskowy: 59077640003811)
„Tradycyjnie warzone” (dopisek z etykiety).
Alkohol: 5,4 % obj. Pasteryzowane. Piwo jasne pełne. Zawiera słód jęczmienny oraz E3002) – przeciwutleniacz.
Przechowywać w temp. 2 – 16°C.
No to zabieram się za test.
Po nalaniu (po ściance) wytworzyła się piana ok. 1 cm. Biała, niezbita, drobnobąbelkowa. Szybko się redukuje do cienkiej kołderki, by w niedługi czas móc się porwać; odrobina jej osadza się na szkle.
Klarowne.
Kolor żółto – bursztynowy.
Czuć słód, świeże owoce i chmiel.
Nasycenie dosyć mocne.
Na pierwszym planie wyrazista goryczka z posmakiem drożdżowym. Kwaskowe. Bardzo dobrze i mocno czuć goryczkę po przełknięciu, która w tym piwie dominuje.
Nie zachwyca mnie, jak do tej pory, a mam za sobą wypitą połowę kufla (0,3l). I degustuję oczywiście dalej (m.in. po to, by sobie zaostrzyć apetyt na kapuśniaczki). Lekkie rozgrzewanie trzewi odczuwam (ale nie za długo). Zaczyna b.delikatnie działać na 'mózgownicę', a przede mną jeszcze 1/3 kufla.
No i wypiłam. Szału nie ma, … ale pozostał posmaczek chleba i dobry nastrój.
6 punktów z małym minusikiem.
Opinia: moondriver
20/02/2014
Kod kreskowy: 59077640040373).
Piwo jasne. Chmielenie na aromat i goryczkę. Czas leżakowania 40 dni. Pasteryzowane.
Składniki: woda, słód jęczmienny pilzneński, chmiele: Marynka i Sybilla, drożdże.
Alkohol - 5,1 % obj. Warka do: 22.03.2021 r.
Piwo klarowne. Barwa ciemno złocista.
Piana dość obfita, biała, drobna i przeciętnie trwała. Opada w kilka minut do centymetrowej warstwy, następnie cieńszej warstewki, obecnej aż do końca spożywania; trochę oblepia szkło.
Nasycenie średnie.
Zapach niezbyt intensywny. Czuć słód, chmiel, nutę owocową i drożdże.
W smaku piwo lekkie ale treściwe. Dominuje słód z nutą chlebową. Oprócz niego czuć nieco kwasku, nutę owocową i drożdżową. Goryczka mocna, przyjemna i trwała. W sumie dość proste, ale dobre, porządnie uwarzone piwo.
7,5 punktu.
Opinia: j24
02/08/2020