Browar Jagiełło.
Zawiera słód jęczmienny oraz aromat naturalny.
Zawartość alkoholu: 6,0%, ekstraktu: 14,2%.
Barwa rubinowa.
Piana jasno beżowa , obfita, opada powoli do kilku milimetrowej warstwy. Ładnie osadza się na ściance kufla.
Nasycenie średnie.
Zapach owocowy, faktycznie czuć żurawinkę.
Smak słodkawy, owocowy, w dalszej kolejności odrobina kwasku i na koniec delikatna goryczka, nieco złamana słodkością. Daje to całkiem fajne odczucia.
Kolejne udane piwo smakowe z browaru Jagiełło.
Mocne 8 punktów.
Opinia: Sten
15/04/2011
Nowa wersja tego piwa, jednak wielce odbiega od poprzedniej. Zarówno flaszka i etykieta inne, jak i w odbiorze niestety też i owszem.
Piwo ciemne warzone z czterech gatunków słodu o smaku żurawinowym. Pasteryzowane.
Skład: piwo 98,7%, cukier, aromat naturalny 0,22%. Zawiera słód jęczmienny.
Zawartość alkoholu: 6% obj.
Barwa ciemnorubinowa.
Piana beżowa, cieniutka. W połowie kufla porwała się do jeszcze cieńszych wysepek, następnie przeszła do pierścienia wokół szkła.
Nasycenie spore.
Zapach palonego słodu i żurawinek.
Smak początkowo koszmarnie słodki i to raczej sztuczna słodycz. Odrobina palonego słodu i w tle posmak żurawinowy. Goryczka w stanie szczątkowym i pojawia się przez chwilę. Zakończenie jak i początek, nachalnie słodkie, choć z subtelnym kwaskiem. Jakbym zupełnie inne piwo pił.
Tym razem góra 5 punktów i to ze sporym minusem.
Opinia: Sten
21/01/2014