Jagiełło - Magnus Czekoladowy

Browar Jagiełło.

Skład: zawiera słód jęczmienny (jak na piwo czekoladowe - informacji niewiele) dodatkowa informacja mówi, że warzone jest z pięciu słodów.

Zawartość alkoholu: 6,0%, ekstraktu: 14,2%.

Barwa rubinowa. Piana kremowa, choć jej ilość jest znikoma już przy nalewaniu (na pół palca), po czym w oka mgnieniu zanika do zera bez mała. Nasycenie słabe.

Zapach mocno czekoladowo - waniliowy.

W smaku wygląda to podobnie. Czekolada - jakby z tych gorzkich, trochę wanilii (pewnie waniliny), substancja słodząca - bo cukier to nie jest i na koniec odrobina goryczki - ledwie wyczuwalna. Generalnie smak psuje nadmierna, sztuczna słodkość.

Moim zdaniem z piwem poza nazwą to ów napój niespecjalnie dużo ma wspólnego, choć wypić i owszem można.

4 punkty.

Opinia: Sten
05/02/2011



Dodam, że to piwo ciemne, pasteryzowane. Klarowne.

Piana obfita, drobna, rubinowa. Nawet dość trwała. Zostaje po niej cienka, poszarpana warstewka i ślady na ściankach kufla. Zapach czekoladowy z wanilią.

W smaku czuć słodycz, czekoladę z posmakiem waniliowym, a zaraz potem pojawia się wyraźna goryczka. Nawet dość trwała.

W sumie to piwo nieco przesłodzone, ale w porównaniu do recenzji Stena znacznie się poprawiło. Myślę, że Paniom powinno smakować. Poczekamy na ich recenzje.

Moja nota to 7,5 punktów.

Opinia: j24
02/09/2011

encyklopedia/piwa/jagiello_magnus_czekoladowy.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:27 (edycja zewnętrzna)