Inne Beczki - Topaz

Inne Beczki. Wyprodukowano w Browarze Koníček, Vojkovice, Czechy.

American Weizen.

Receptura: Marcin Pietranik, Mojmir Velký.

Skład: woda, słód pszeniczny, słód pilzneński, chmiel Topaz, chmiel Sladek, drożdże.

Zawartość alkoholu: 4,8% obj., ekstraktu: 12° Blg.

Barwa cytrynowa, mętna. Na dnie butelki pozostał spory osad.

Piana biała, średnia i gęsta. Milimetrowa kołderka pozostała do końca. Ażurowo oblepiła szkło.

Nasycenie umiarkowane. Mogłoby być większe.

Zapach cytrusowy. Jest też banan i goździki.

Smak kwaskowy z wyraźną cytryną. Banan słabo wyczuwalny, goździka jeszcze mniej. Goryczka intensywna, bardziej pestkowa i jakby nieco chemiczna. Dość długo zalega na podniebieniu. Zwykły przeciętny pszeniczniak, który czemuś mi nie podszedł był.

6 punktów.

Opinia: Sten
08/02/2015



Warzono na zlecenie Inne Beczki SA w Browarze Zodiak koło Kłodawy.

Skład: woda.
Słody: pszeniczny, pilzneński.
Chmiele: Topaz - z australijskim rodowodem.

Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.
Alkohol: 4,8% obj.
BLG 12

Po wlaniu do kufla piwo ma kolor:ciemno-żółty, mętny; jak tłoczony sok jabłkowy.

Piana wysoka, powoli zanikająca.

Smak: bardzo lekka goryczka z nutą cytrusów i innych owoców egzotycznych.

Piwo oceniłem na 7 punktów.

Opinia: RR
28/08/2016

encyklopedia/piwa/inne_beczki_topaz.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:27 (edycja zewnętrzna)