Husyckie

Wyprodukowano w UE dla Zofmar- Bis S.C. Łódź. Z kodu paskowego wynika, że uwarzono w Czechach.

Skład: woda, słód jęczmienny, cukier, chmiel, ekstrakt chmielowy, isoekstrakt1), kwas askorbinowy. Zawartość alkoholu: 5,3%, ekstraktu: 12%.

Barwa jasno złocista.

Piana biała, tzw grubobąbelkowa, średnia. Opada do porwanej warstewki.

Nasycenie średnio mocne.

Zapach subtelny wielce. W tle odrobina chmielu, słodu zdecydowanie jeszcze mniej.

W smaku dominuje chmielowa goryczka, małe co nieco słodu i odrobina metaliczności. Na podniebieniu pojawiają się też owocowe posmaczki z odrobiną przyjemnego nawet kwasku. Zakończenie przyjemnie goryczkowe. Niczego sobie piwko, choć bardziej pasuje na letnią kanikułę - przyjemnie jest orzeźwiające.

8 punktów.

Opinia: Sten
11/11/2012

1)
Właściwie „izoekstrakt”. Uzyskuje się go ze zwykłego ekstraktu chmielowego (etanolowego lub CO2) poprzez dalsze jego przetworzenie, a więc izomeryzację zawartych w ekstrakcie alfa-kwasów do izo-alfa-kwasów, a więc do związków o dużo większej rozpuszczalności i nadające większą goryczkę. Dzięki temu ekstrakt zizomeryzowany może być oddany do brzeczki niemalże w dowolnym momencie (nie trzeba dodawać go przed gotowaniem, bo zawiera już zizomeryzowane alfa-kwasy), dzięki czemu można teoretycznie skorygować goryczkę w brzeczce po warzeniu, albo idąc dalej w gotowym młodym piwie, czy podczas/po leżakowaniu. Takie 'wysublimowane' preparaty chmielowe mają tą zaletę, że są trwalsze od chmielu w szyszkach czy od granulatu i pozwalają na większą kontrolę nad dawkowaniem chmielu. Minusem oczywiście jest ich nieco większy koszt ze względu na wysoki stopień przetworzenia.
encyklopedia/piwa/husyckie.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:27 (edycja zewnętrzna)