Hotel Silvia - Majer Schwarzbier

Wyprodukowano przez: Hotel Silvia Maria i Ernest Majnusz, Gliwice.

Piwo niefiltrowane,
niepasteryzowane.

„Wytrawny Schwarzbier o wyjątkowych walorach aromatyczno - smakowych. Bukiet zapachowy rozwija się nieśpiesznie, ujawniając odcienie świeżo zmielonej kawy z czekoladą wzbogacone o nuty karmelowe i palonego jęczmienia. Mieszanka aż 7 różnych rodzajów słodów jęczmiennych w tym słodów wędzonych.”

Skład: woda, słód jęczmienny, chmiel, drożdże.

Zawartość alkoholu 4,8%, ekstraktu: 12,5%.

Barwa brunatna z nikłymi rubinowymi przebłyskami.

Piana jasnobeżowa, średnia. Opada dość szybko. W połowie kufla zaczyna się rwać, by wkrótce zniknąć. Szkła nie oblepiła.

Nasycenie umiarkowane.

Zapach słodowy. Wyczuwa się też palonkę, odrobinę kawy i karmelu.

Smak nieco wodnisty. Dominuje kawa z lekkim kwaskiem. Palonka wielce umiarkowana. Przez moment odrobina karmelowej słodyczy. Goryczka średnia, bardziej kawowa, niż chmielowa. Wędzonki, ani czekolady czemuś nie wyczułem. W sumie nic specjalnego. Wypić i owszem można, ale raczej nie do powtórzenia.

6,5 punktu.

Opinia: Sten
29/04/2014

encyklopedia/piwa/hotel_silvia_majer_schwarzbier.txt · ostatnio zmienione: 2020/12/01 17:38 (edycja zewnętrzna)