Uwarzone przez Hoplala w BR Prerun, Budziszyn.
Grapefruit IPA. Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.
Skład: woda; słody: Pale Ale, pszeniczny, karmelowy jasny; chmiele: Amarillo, Warrior, Columbus; czerwony grejpfrut; drożdże.
Zawartość alkoholu: 5,2% obj., ekstraktu: 13% wag. Warka do: 20.03.2018.
Barwa miedziana, mętna.
Piana jasnokremowa, cienka o sporych pęcherzykach. Opadła do cieniutkiej, porwanej warstewki, następnie do pierścienia. Szkła nie oblepiła.
Nasycenie spore, czuć szczypanie w język.
Zapach słodowy z wyczuwalnym pieczywem oraz ze sporą dawką cytrusów.
Smak w pierwszej chwili mocno kwaskowy, jakby się piło sok z grejpfruta. Dopiero po chwili pojawia się słód z odrobiną chleba. Goryczka też taka bardziej grejpfrutowa i w sumie krótkotrwała. Na podniebieniu długo utrzymuje się grejpfrutowy, intensywny kwasek. W sumie to bardziej sok, niż piwo, choć generalnie złe nie jest i nawet orzeźwia, czemu zresztą nie ma się co dziwić.
6,5 punktu.
Opinia: Sten
11/09/2017