Hopick Browar. Uwarzone i rozlane w Browar Rzemieślniczy Sir Beer, Bytom. Kod kreskowy: 59001681292381).
New England Session IPA.
Piwo jasne, niefiltrowane, niepasteryzowane.
Skład: woda; słody: Pale Ale, pszeniczny; płatki owsiane; płatki pszeniczne; chmiele: Lemondrop, Centennial, Azacca, Eureka; drożdże.
Zawartość alkoholu: 4,8% obj., ekstraktu: 12% wag. Warka do: 01.2020.
Barwa słomkowo - cytrynowa, zamglona, z licznymi pływającymi farfoclami.
Piana biała, bardzo obfita i gęsta z przewagą średnich pęcherzyków. Opadła do cieniutkiej kołderki. Na szkle pozostawiła kilka plamek różnej wielkości.
Nasycenie umiarkowanie średnie.
Zapach chmielowy z dominacją owoców cytrusowych i w mniejszym stopniu tropikalnych. Odrobina kiszonki i nuty słodowe.
W smaku cytrusowy kwasek z grejpfrutem i pomarańczą. Delikatna słodycz tropików z mango na czele, choć i ta odsłodowa też jest wyczuwalna. Wyraziste drożdże i małe co nieco kapuścianego kwasku. Goryczka na średnim poziomie, pestkowa z niewielką dawką ziółek. Piwo orzeźwiające i nawet niczego sobie, tylko ta kapusta trochę przeszkadza.
Dlatego też tylko 6 punktów.
Opinia: Sten
12/01/2020