Herrnbräu Bürgerliches Brauhaus z Ingolstadt, Niemcy. Piwo pszeniczne
Piwo z instrukcją - przepis z etykiety:
Aby w pełni docenić zalety piwa pszenicznego nalewamy je powoli pozostawiając nieco piwa na dnie butelki. Następnie obracając butelkę delikatnie w dłoniach uwalniamy naturalny osad, który tworzą żywe kultury drożdży i przelewamy ostrożnie na pianę. W ten sposób przygotowane piwo nada każdemu łykowi znakomity smak.
Dodatkowo na stronie producenta jest opis, że piwo należy nalewać do zimnej szklanki opłukanej w zimnej wodzie, delikatnie po ściance ponieważ bardzo mocno się pieni.
Opinia: OjciecMocyMroku
31/05/2009
Herrnbräu GmbH & Co. KG - Niemcy, dla Barlan Beverages Group sp. z o.o. Warszawa.
Skład: woda, słód, chmiel, żywe kultury drożdży.
Zawartość alkoholu: 6%.
Barwa pomarańczowa, mocno mętna, dodatkowo pływają sobie drożdże w ilości dość sporej.
Piana białą, początkowo obfita, osiada do cieniutkiej, ale trwałej warstewki.
Nasycenie zdecydowanie za duże jak na piwo pszeniczne.
Zapach typowy dla piwa pszenicznego. Owoce (cytrusy i banan) nieco goździków i tyleż drożdży.
W smaku na początku mocno kwaskowe, do tego dochodzi pszeniczny słód, posmaczek goździków i bananów z odrobiną drożdży. Po krótkiej chwili daje znać o sobie całkiem przyjemna, choć niezbyt mocna goryczka. Całkiem przyzwoite piwo pszeniczne, choć do ideału nieco mu brakuje.
8 punktów
Opinia: Sten
31/07/2011