Wyprodukowano dla Henry Jones Sp. z o.o., Warszawa.
Bourbon Brown Ale. Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.
Skład: woda; słody: pilzneński, pszeniczny, wiedeński, Caragell; chmiel EKG; drożdże górnej fermentacji.
Zawartość alkoholu: 5,9% obj., ekstraktu: 15,0% wag.
Warka do: 29.04.2017.
Barwa bursztynowo - miedziana, mętna. Piana jasnobeżowa, obfita i bardzo gęsta o różnej strukturze pęcherzyków. Dość szybko opadła do cieniutkiej kołderki. Na szkle pozostawiła kilka placków.
Nasycenie średnio - wysokie z tendencjami spadkowymi.
Zapach słodowy z niewielkim pieczywem i z suszonymi owocami. Całkiem sporo dębowych tanin.
W smaku słód i karmel z niewielką słodyczą. Nieco owocowego kwasku i podobnie, jak w aromacie, dużo dębu z subtelnym posmaczkiem wanilii. Goryczka na średnim poziomie, ściągająca i trochę zalegająca.
W sumie bardzo dobre piwo i warte spróbowania.
7,5 punktu.
Opinia: Sten
06/01/2017