Heineken UK - Newcastle Brown Ale

Browar Newcastle Dunston Anglia

Skład: woda, słód jęczmienny, pszenica, syrop glukozowy, E-1501)2),
chmiel, drożdże.

Zawartość alkoholu: 4,7%

Barwa rubinowo brązowa.

Piana ciemno kremowa, cienka, dość szybko zanika.

Nasycenie średnie.

Zapach ledwie wyczuwalny. Odrobina chmielu i nikłe nutki owocowe.

W smaku wodniste, do tego nieco palonego słodu, odrobina karmelu, goryczka w stanie szczątkowym, choć po pewnym czasie pojawia się jej nieco więcej.

W sumie piwo bez wyrazu. Nie polecam.

4 punkty.

Opinia: Sten
24/04/2011

1)
Karmel. Najprawdopodobniej E-150d bo on jest najczęściej wykorzystywany do barwienia piwa.
2)
E-150d - Karmel amoniakalno-siarczynowy, karmel klasy IV - syntetyczny, brązowy barwnik spożywczy używany do barwienia m.in.: piwa typu porter, napojów typu cola, czekolady, dżemów, wyrobów cukierniczych oraz brązowego sosu do mięs. Jego dopuszczalne dzienne spożycie wynosi 200 mg/kg masy ciała. W większych dawkach może wywoływać nadpobudliwość i rozwolnienie. Jest toksyczny dla krwi szczurów. U królików hamuje metabolizm witaminy B6.
encyklopedia/piwa/heineken_uk_newcastle_brown_ale.txt · ostatnio zmienione: 2020/12/03 10:50 (edycja zewnętrzna)