Uwarzono i rozlano dla Browar Deer Bear w Browary Regionalne Wąsosz. Piwo jasne, pasteryzowane, niefiltrowane.
Skład: woda; słody: pilzneński, monachijski, Carapils, pszeniczny, Caramunich Typ II; chmiele: Citra, Mosaic, Columbus; dodatki: trawa cytrynowa, liście limonki kaffir, skórka z cytryny; drożdże US-05.
Zawartość alkoholu: 5% obj., ekstraktu: 12,5% wag., IBU-35.
Barwa złocista, leciutko zamglona z pływającymi kłaczkami.
Piana biała, średnia. Zredukowała się do trwałej, cienkiej warstewki. Firankowo oblepiła szkło.
Nasycenie umiarkowanie średnie.
Zapach intensywnie cytrynowy. Wyraźna trawa cytrynowa, a i sama cytryna. Pojawia się też aromat kwiatowy i niewielki słód.
Smak lekko słodowy z niewielką słodyczą. Odrobina kwiatów i całkiem sporo cytryny z wyrazistym kwaskiem. Goryczka pestkowo - ziołowa, dość intensywna. Piwo orzeźwiające i lekkie w konsumpcji. Takie bardziej na lato, niż na zimę.
7 punktów.
Opinia: Sten
26/12/2016