Hasič - Abbey-Belgičan

Pivovar Hasič, Czechy.

Piwo niepasteryzowane, niefiltrowane.

Skład: słód jęczmienny, chmiel, woda, drożdże piwowarskie.

Zawartość alkoholu: 5,8% obj., ekstraktu: 16% wag. Warka do: 01.03.2018.

Barwa brązowo - herbaciana, mocno mętna.

Piana ciemnokremowa, cieniutka o grubych pęcherzykach. Opadła do porwanego pierścienia. Szkła nie oblepiła.

Nasycenie znikome (według filipesku takie było zaraz po pierwszym odkorkowaniu flaszki).

Zapach mało intensywny. Słód, pieczywo, suszone owoce z dominacją rodzynek i nutka przyprawowa.

Smak na początku słodki z wyraźnymi rodzynkami. subtelny nad wyraz kwasek, kontra słodowa ze skórką od chleba oraz sporo przypraw nieco gryzących w podniebienie. Goryczka w miarę intensywna o ziołowo - przyprawowym posmaczku. Po złapaniu przez piwo temperatury wyczuwa się nutki winne. Bardzo dobre piwo i tylko gazu mi w nim brakuje.

Niemniej jednak 7,5 punktu się należy.

Opinia: Sten
21/02/2018

encyklopedia/piwa/hasic_abbey_belgican.txt · ostatnio zmienione: 2021/01/16 22:01 (edycja zewnętrzna)