Hajer - Seria 1000 - New England IPA

Wyprodukowane w Polsce dla Browar Hajer. Kod kreskowy: 59056693153951).

Piwo jasne górnej fermentacji, niefiltrowane i pasteryzowane.

Składniki: woda, słód jęczmienny, płatki owsiane, płatki pszeniczne, chmiel (Citra i El Dorado, drożdże (WLP066 London Fog Ale).

Zawartość alkoholu: 6,4% obj., ekstrakt początkowy: 18 (chyba procent ;-)). Warka do 19.11.21r.

Barwa złota, silnie zamglona, wręcz . Na dnie butelki zebrało się całkiem sporo… drożdżowego osadu i… piany. Szkło zdobi obfitymi mazami, podobnie zresztą jak i wnętrze butelki, a nawet stół…

Piana… No cóż, to kurcze nie jest piana, to jest białe, gęste i niesamowicie trwałe pianisko koloru białego o delikatnym odcieniu ecru.

Nasycenie średnie z tych nieco wyższych.

Zapach słodkich cytrusów.

Smak tożsamy z zapachem - sporo słodkich cytrusów, przyjemna i bardzo trwała grejpfrutowo - ziołowa goryczka, która już po chwili powoduje spore zdrętwienie języka. Piwo jest orzeźwiające i bardzo przyjemne na upalne dni, ale i dzisiaj sprawiło mi więcej niż sporą radość. Zwłaszcza, że wypatrzył je dla mnie i nabył synek. Młody wie, co dobre.

8 punktów.

Opinia: Capricorn
19/01/2021

1)
BROWAR HAJER S.C., ul. Łysinowa 88, 43-150 Bieruń.
encyklopedia/piwa/hajer_seria_1000_new_england_ipa.txt · ostatnio zmienione: 2021/01/19 21:28 (edycja zewnętrzna)