Hajer - Hica

Browar Hajer Bieruń, uwarzone w Śląskim Browarze Rzemieślniczym Reden, Świętochłowice.

American Amber Ale. Piwo górnej fermentacji, niefiltrowane i niepasteryzowane.

„Hica - po śląsku upał, skwar, żar. To tysz jest taki stan, kiery mosz pod łachami jak frela robi Ci haja i hajcuje sie od łepy aż do krziża. Siednij se i wypij nowe piwo od Hajerów, a łoboczysz że ugasi nojwinkszo fojerka.”

Skład: woda; słody: Pale Ale, Caraamber, wędzony, pszeniczny; drożdże US-05; chmiele: Nugget, Progress, Mosaic.

Zawartość alkoholu: 5%, ekstraktu: 13%, IBU-37.

Barwa bursztynowa, wpadająca w miedzianą, mętna.

Piana ciemnokremowa, dość obfita i gęsta. Do końca utrzymała się dwucentymetrowa warstwa. Koronkowo oblepiła szkło.

Nasycenie nieco większe niż średnie.

Zapach cytrusowy z wyraźną pomarańczą. Pojawia się też żywica i spora wędzonka.

Smak cytrusowo - żywiczny. Nieco słodu z delikatnym pieczywem. Wędzonka nieco mniej wyczuwalna, jak w aromacie, ale wraz ze wzrostem temperatury piwa, staje się intensywniejsza. Pod koniec pojawia się też nieco karmelu. Na finiszu spora dawka intensywnej, ziołowo - żywicznej goryczki. Bardzo dobre piwo, cudownie orzeźwiające.

Mocne 8 punktów.

Opinia: Sten
06/11/2015

encyklopedia/piwa/hajer_hica.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:56 (edycja zewnętrzna)