Grybów - Pilsweizer Porter Galicyjski

Browar Pilsweizer, Grybów.

Porter Bałtycki. Piwo ciemne, pasteryzowane, niefiltrowane.

Skład: woda z własnych studni głębinowych; słody: monachijski, pilzneński, karmelowy, palony; chmiele: Marynka, Lubelski.

Zawartość alkoholu: 9,5% obj., ekstraktu: 22% wag., EBC-70. Warka do: 28.02.2019.

Barwa ciemnobrunatna z nikłymi rubinowymi przebłyskami.

Piana brązowa, średnia o różnej wielkości pęcherzykach z przewagą tych grubych. Opadła do cieniutkiej kołderki, która pod koniec zaczęła się rwać. Porwaną koronką osiadła na szkle.

Nasycenie umiarkowanie średnie.

Zapach palonej kawy, czekolady i suszonych owoców. Wyczuwa się też i karmel. Smak słodkawy, czekoladowy. Przechodzi w świeżo paloną kawę. Sporo suszonych owoców i karmelu. Pojawia się też z lekka gryzący, likierowy alkohol. Goryczka na średnim poziomie z wyraźną palonką. Wspaniały ten porter. Moim zdaniem najlepsze piwo z tego browaru.

W pełni zasłużył na mocne 8 punktów.

Opinia: Sten
15/12/2017

encyklopedia/piwa/grybow_pilsweizer_porter_galicyjski.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:56 (edycja zewnętrzna)