Browar Pilsweizer, Grybów.
Porter Bałtycki. Piwo ciemne, pasteryzowane, niefiltrowane.
Skład: woda z własnych studni głębinowych; słody: monachijski, pilzneński, karmelowy, palony; chmiele: Marynka, Lubelski.
Zawartość alkoholu: 9,5% obj., ekstraktu: 22% wag., EBC-70. Warka do: 28.02.2019.
Barwa ciemnobrunatna z nikłymi rubinowymi przebłyskami.
Piana brązowa, średnia o różnej wielkości pęcherzykach z przewagą tych grubych. Opadła do cieniutkiej kołderki, która pod koniec zaczęła się rwać. Porwaną koronką osiadła na szkle.
Nasycenie umiarkowanie średnie.
Zapach palonej kawy, czekolady i suszonych owoców. Wyczuwa się też i karmel. Smak słodkawy, czekoladowy. Przechodzi w świeżo paloną kawę. Sporo suszonych owoców i karmelu. Pojawia się też z lekka gryzący, likierowy alkohol. Goryczka na średnim poziomie z wyraźną palonką. Wspaniały ten porter. Moim zdaniem najlepsze piwo z tego browaru.
W pełni zasłużył na mocne 8 punktów.
Opinia: Sten
15/12/2017