Grybów: Pilsweiser - Premium Export

Pilsweiser S.A. Grybów.

Ekstrakt: 10,0º Blg; Alkohol: 4,7%.

Aromat klasyczny piwny aczkolwiek nieznaczny, w smaku goryczka ledwie-ledwie, słód przeciętny i nieco chlebowości. Tyle. Ale na plus trzeba zapisać, ze nie dominuje żadna stara szmata, brudna pościel, kocie siki. Do smażonego w starym oleju dorsza byłoby w sam raz. A ja lubię takiego dorsza.

Piwo cienkie choć cienkością piwną solidną i dlatego 5 punktów daję bez specjalnej łaski.

Opinia: góral bagienny
29/04/2014












Piwo lekkie jasne, pasteryzowane.

Skład: woda z własnych studni głębinowych, słód jęczmienny, chmiele: Marynka, Lubelski, Magnum.

Zawartość alkoholu: 4,7% obj., ekstraktu: 10% wag. Warka do: 20.07.2018.

Barwa złocista, klarowna.

Piana biała, cienka o drobnych i średnich pęcherzykach. Opadła do opaski. Spływającą firanką osiadła na ściance szklanki.

Nasycenie znikome.

Zapach symboliczny wręcz. Słód z pieczywem, gotowane warzywa i karmel.

Smak wodnisty i bez wyrazu. Odrobina słodu, jabłkowy kwasek, karmel, gotowane warzywa i niewielka goryczka. Ot takie siki Weroniki. Nie warto próbować.

W pełni zasłużone 2 punkty.

Opinia: Sten
12/12/2017



Oczywiście znowu zmiana nazwy… Tym razem to:

Pilsvar Premium Export

Kod kreskowy: 59025160002991).

Piwo lekkie jasne, pasteryzowane.

Skład: woda z własnych studni głębinowych, słód jęczmienny, chmiele Marynka i Lubelski.

Zawartość alkoholu: 4,7% obj., ekstraktu: 10% wag. Warka do: 15.10.2021.

Barwa ciemnego złota z lekka mglista.

Piana biała, cienka o drobniutkich pęcherzykach. Zredukowała się do trwałego, grubego kożuszka. Obfitą, drobniutką koronką osiadła na szkle.

Nasycenie średnie.

Zapach słodowy z wyraźną brzeczką, karmelem i gotowanymi warzywami.

Smak słodowy z pieczywem i karmelem. Sporo brzeczki i gotowanej kukurydzy. Niewielki kwasek i nieco chemiczna goryczka na finiszu. Piwo wodniste i bez wyrazu.

Słabe 3 punkty.

Opinia: Sten
06/03/2021

1)
BROWAR PILSWEIZER S.A., 33-330 Siołkowa 264.
encyklopedia/piwa/grybow_pilsweiser_premium_export.txt · ostatnio zmienione: 2021/03/06 21:58 (edycja zewnętrzna)