Browar Pilsweizer S.A. Grybów. Wyprodukowano dla: Browar Zakopiańczyk, Michał Karabuła, Zakopane. Kod kreskowy: 59025160006571).
Piwo ciemne, pasteryzowane.
Składniki: woda z własnych studni głębinowych, słód monachijski karmelowy i barwiący, pilzneński, chmiel.
Alkohol - 6,0 % obj. Ekstrakt - 13°Blg. Warka do: 22.01.2021 r.
Piwo klarowne. Barwa bardzo ciemno brunatna; pod światło rubinowa.
Piana obfita, ciemno beżowa, drobna i dość trwała. Opada powoli do centymetrowej warstewki, obecnej aż do końca spożywania; ładnie łukowato oblepia szkło.
Nasycenie niskie do średniego.
Zapach mało intensywny. Czuć ciemny słód, karmel i w tle czekoladę.
W smaku piwo słodkawe i nieco mało treściwe. Dominuje ciemny słód z karmelem. Oprócz niego czuć nieco kwasku i nutę gorzkiej czekolady. Goryczka - co mnie trochę zdziwiło - dość wyraźna; pojawia się w chwilę po przełknięciu. Drugim zaskoczeniem był fakt, że w pewnym momencie w trakcie testu poczułem lekkie rozgrzewanie w trzewiach (zasługa alkoholu). W sumie piwo dobre.
6 punktów.
Opinia: j24
30/08/2020