Grodzki - Pils

Piwo niepasteryzowane i niefiltrowane z browaru restauracyjnego w Lublinie.

Skład: woda, słód jęczmienny, chmiel.

Zawartość alkoholu: 4,9%, ekstraktu: 11,9%.

Piana bardzo gęsta, biała, nawet stosunkowo długo się utrzymuje. Powiem więcej, nie znika do końca zawartości kufla i to niewątpliwy plus.

Barwa jasno bursztynowa i naturalnie mętna.

Smak chmielowo jakby ziołowy nawet przyjemny. Czuć też jakąś taką świeżość. Początkowo słodkawe, przechodzi w delikatną goryczkę. W zapachu wyczuwalny słód i chmiel całkiem nieźle skomponowany. Nasycenie średnie.

9 punktów.

Opinia: Sten
27/04/2010






Piwo dolnej fermentacji.

Skład: woda, słód pilzneński, chmiel Marynka i Lubelski, drożdże.

Zawartość alkoholu: 4,9% obj., ekstraktu: 11,9% wag. IBU-27.

Barwa złocista, lekko mglista.

Piana biała o drobnych pęcherzykach. Zredukowała się do grubej kołderki.

Nasycenie średnie.

Zapach słodowy ze sporą dawką ziółek i na tym doznania się kończą.

Smak słodowy, z lekka brzeczkowy z wyraźną słodyczą. Trochę kwasku i całkiem przyjemna ziołowa goryczka, długo utrzymująca się na podniebieniu. Przyzwoity, orzeźwiający pils.

7 punktów.

Opinia: Sten
17/09/2020

encyklopedia/piwa/grodzki_pils.txt · ostatnio zmienione: 2020/09/18 07:57 (edycja zewnętrzna)