Piwo niepasteryzowane i niefiltrowane z browaru restauracyjnego w Lublinie.
Skład: woda, słód jęczmienny, chmiel.
Zawartość alkoholu: 4,9%, ekstraktu: 11,9%.
Piana bardzo gęsta, biała, nawet stosunkowo długo się utrzymuje. Powiem więcej, nie znika do końca zawartości kufla i to niewątpliwy plus.
Barwa jasno bursztynowa i naturalnie mętna.
Smak chmielowo jakby ziołowy nawet przyjemny. Czuć też jakąś taką świeżość. Początkowo słodkawe, przechodzi w delikatną goryczkę. W zapachu wyczuwalny słód i chmiel całkiem nieźle skomponowany. Nasycenie średnie.
9 punktów.
Opinia: Sten
27/04/2010
Piwo dolnej fermentacji.
Skład: woda, słód pilzneński, chmiel Marynka i Lubelski, drożdże.
Zawartość alkoholu: 4,9% obj., ekstraktu: 11,9% wag. IBU-27.
Barwa złocista, lekko mglista.
Piana biała o drobnych pęcherzykach. Zredukowała się do grubej kołderki.
Nasycenie średnie.
Zapach słodowy ze sporą dawką ziółek i na tym doznania się kończą.
Smak słodowy, z lekka brzeczkowy z wyraźną słodyczą. Trochę kwasku i całkiem przyjemna ziołowa goryczka, długo utrzymująca się na podniebieniu. Przyzwoity, orzeźwiający pils.
7 punktów.
Opinia: Sten
17/09/2020