Gościszewo - Pils Hallertau Mandarina Bavaria

Browar Gościszewo.

„Pils, który trzymasz w ręku, pełen jest chmielu gatunku Bavarian Mandarina. To jeden z najmłodszych gatunków wyhodowanych przez niemieckich chmielarzy w rejonie Helletau, by cieszyć świeżym, cytrusowym, mandarynkowym aromatem.”

Skład: woda, słód, chmiel, drożdże.

Zawartość alkoholu: 4,5% obj., ekstraktu 11,6° Blg., IBU-37.

Barwa starego złota, wpadająca w bladą miedź. Delikatnie mętnawa.

Piana biała, leciutko przybrudzona, średnia. Osiadła do cieniutkiej, nierównej kołderki. Ładnie i obficie oblepiła szkło.

Nasycenie spore, choć nie przesadnie.

Zapach niespecjalnie wyczuwalny, ale małe co nieco cytrusów i słodu da się wyczuć.

W smaku początek lekko kwaskowy z wyczuwalnymi cytrusami. Przechodzi w intensywną goryczkę o nieco dziwnym, jakby ziołowym posmaczku. Wyczuwalny słód z chlebowym posmaczkiem oraz nuty trawiaste. Finisz goryczkowy. Utrzymuje się na podniebieniu z godzinę po konsumpcji. To lubię.

Dość ciekawe piwo, choć z pilsem to raczej umiarkowanie się kojarzy, ale na 8 punktów zasłużyło, szczególnie za doznania smakowe.

Opinia: Sten
11/07/2014

encyklopedia/piwa/gosciszewo_pils_hallertau_mandarina_bavaria.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:55 (edycja zewnętrzna)