Ginger Beard

Wychwood Brewery, Wielka Brytania. Kod kreskowy: 50113480103351).

Z naklejki importera: „Rzemieślnicze piwo Imbirowe, zawiera słód jęczmienny. Warzone w sposób tradycyjny, wzbogacone ognistym korzeniem imbiru.”

Zawartość alkoholu 4,2 % obj.

Tłumaczenie rekomendacji z kontretykiety: „Najlepsze podawane schłodzone, na kostkach lodu, aby ugasić płomienie”.

Piwo klarowne. Barwa ciemno złota. Piana średnio obfita, biała, o dość grubych bąblach. Nietrwała. Opada bardzo szybko do cienkiej warstewki i zaraz do obwódki. Nasycenie dość duże. Zapach silny. Dominuje imbir. Oprócz niego czuć aromat coca - coli. Elementy piwne praktycznie niewyczuwalne. W smaku od razu uderza słodycz. Piwo jest strasznie słodkie! Dosłownie ulep. Ale - tu niespodzianka - po chwili następuje palenie w gardle. Piecze prawie jak przy anginie. Dosłownie imbirowy atak! Poza tym smak niepodobny do piwa.

Podsumowując - to taka piwna ciekawostka. Mi nie pasuje. Za słodkie i za ostre.

2 punkty w kategorii piwa i 5 punktów w kategorii wynalazków, typu piwo z colą czy sokiem.

Opinia: j24
20/08/2015

1)
Marston's PLC, Marston's House, Albany Road, WV1 4JT Wolverhampton, United Kingdom
encyklopedia/piwa/ginger_beard.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:26 (edycja zewnętrzna)