Wyprodukowano w Szczyrzyckim Browarze Cystersów „Gryf”, 34-623 Szczyrzyc 195, na zlecenie Browar Gentleman S.C., Magazynowa 1E, 33-300 Nowy Sącz. Kod kreskowy: 59063952802231).
Żytnie amerykańskie IPA.
Piwo niefiltrowane, pasteryzowane.
Najlepiej spożyć przed 20-01-2019.
Skład: woda; słody jęczmienne: pilzneński, bursztynowy, karmelowy; słód żytni; chmiele: Iunga, Challanger, Amarillo, Citra, Simcoe, Zeus, Cenntenial; drożdże US-05.
Zawartość alkoholu: 6,2% obj. Ekst. 14% wag. Temperatura podania 8 - 12° C.
Barwa bursztynowa, mętne z pływającymi kłaczkami.
Piana biała, obfita, drobna. Spada powoli do 1/2 cm warstewki. Silnie oblepia szkło.
Nasycenie średnie.
Zapach. Słodowy z owocami południowymi (ananas?).
Smak. Bardzo intensywna goryczka, ale nie zalegająca. Także trochę kwasku żytniego. Pierwsze napotkane przeze mnie piwo z polskim chmielem Iunga. Ale w składzie taki wachlarz chmieli, że można doszukać się każdego smaku i trudno ocenić ten chmiel. Ja to nie bardzo lubię. Będę wyszukiwał Single Hop… Piwo bardzo mętne, trzeba zostawić osad na dnie butelki, bo ma niezbyt ciekawy smak. Alkoholu bardzo dużo, a test odbywał się w upalne popołudnie. To trochę za wiele jak na taką pogodę. Może dlatego niezbyt przyjemne odczucia po zakończeniu, trochę „zgagowe”.
Ale piwo ciekawe, tak na 6 punktów.
Opinia: Naj
21/06/2018