Fortuna - Piwo Klasztorne Przeora

Browar Fortuna w Miłosławiu.

Skład: słody jęczmienne (pilzneński, karmelowy, prażony), chmiel, cukier, karmel. Zawartość alkoholu: 5,8%, ekstraktu: 12,2%.

Na początek garść informacji z etykiety:

„Piwo o niepowtarzalnym czarnym kolorze, w promieniach słonecznych zamieniającym się w ciemnorubinowy. Powoli opadająca piana wieńczy słodki i aromatyczny trunek, który w pierwszej chwili smakuje karmelowo, aby po chwili zaskoczyć bogatą gamą wspaniałych smaków. Piwo wyprodukowane wg receptury nadzorowanej przez Opactwo Benedyktynów w Tyńcu.”

Muszę przyznać, że wszystko to najszczersza prawda. Piana gęsta, o barwie kawy z mlekiem utrzymuje się do samego dna kufelka. Sama w sobie też jest bardzo smaczna. Przyjemny jakby owocowy aromat i podobny smak. Wyraźnie wyczuwalna słodycz jest atutem tego piwa.

Bez wahania daję 10 punktów.

Opinia: Sten
28/03/2010

encyklopedia/piwa/fortuna_piwo_klasztorne_przeora.txt · ostatnio zmienione: 2018/11/07 17:43 (edycja zewnętrzna)