Browar Fortuna
Zawiera słód jęczmienny.
Zawartość alkoholu: 7,5%, ekstraktu: 16,0%.
Barwa rubinowa.
Piana jasno beżowa, cienka, po chwili pozostaje tylko cienki pierścień wokół ścianki kufla, a po kolejnej i ten zanika.
Nasycenie średnie.
Zapach palonego słodu.
W smaku wytrawne, również dominuje palony słód, małe co nieco kawy i kwasku. Zakończenie goryczkowe, ale jakieś takie mało wyraziste. Piwo mogłoby być mniej wodniste. Jak na koźlaka to takie sobie, choć spróbować i owszem, można.
7 punktów.
Opinia: Sten
02/12/2011
Kod kreskowy: 59027096153301).
Producent reklamuje to piwo: „Najlepsze Piwo Chmielaki 2012” „Skład: woda, słody jęczmienne: monachijski, karmelowy i czekoladowy, cukier, chmiel odmian goryczkowych, drożdże dolnej fermentacji. Piwo dolnej fermentacji. Pasteryzowane. Ekstrakt - 15,7 % wag. Alkohol - 7,5 % obj.”
Piwo klarowne. Barwa herbaciana; pod światło czerwonawo - rubinowa. Piana dość obfita, drobna, jasno brązowo - beżowa. Niezbyt trwała. Opada w kilka minut do obwódki; pozostają też jej ślady na ściankach kufla. Nasycenie średnie do dużego. Zapach średnio mocny. Czuć słód, suszone owoce, a w tle alkohol. Smak taki trochę winny. Najpierw czuć słodycz. Oprócz niej ciemny słód, lekki kwasek, suszone owoce i nutę kawową. Alkohol jako taki słabo wyczuwalny w smaku - lekko szczypie w język i w chwilę po przełknięciu nieco rozgrzewa wnętrzności. Goryczka niezbyt mocna, taka poprawna. W sumie piwo niezłe.
7 punktów będzie w sam raz.
Opinia: j24
07/11/2015
Browar Fortuna
Zapach słodki, piana średnio obfita barwy brązowo-białej, szybko opada. Barwa ciemno rubinowa. Po pierwszym łyku słodkie w smaku ( i tak pozostaje), bardzo przyjemne. Koźlak z typu zdradliwych, czyli wypijesz butelkę- jest Ci przyjemnie, wypijesz drugą, trzecią i film się urywa
W słodkim smaku można wyczuć nutkę owocową, jakby się piło wino.
W moim odczuciu ocena 8 jest ok
Opinia: MartaBaranowska
06/01/2016
Producent: Browar FORTUNA Sp z oo, Miłosław.
„Piwo dolnej fermentacji, pasteryzowane.
Alk. 7,5 % obj.
Ekstr. 15,7 wag.
Skład: woda, słody jęczmienne: monachijski, karmelowy i czekoladowy,
cukier, chmiel odmian goryczkowych, drożdże dolnej fermentacji.
Najlepiej spożyć przed: 17.06.2017.
Najbardziej uhonorowane piwo na Ogólnopolskim Święcie Chmielarzy - Chmielarki Krasnostawskie 2012.”
Kolor: ciemno-bursztynowy, klarowny. Piana obfita, kremowa, drobna. Osiada powoli do kożuszka o grubości 4 mm. Na ściankach słabe ślady.
Zapach: mało wyczuwalny, raczej słodowy.
Smak: najpierw wyczuwalna słodycz, następnie słód z odcieniami karmelu. Goryczka nieznaczna, manifestuje się późno. Na końcu bardzo delikatny kwasek. Smak pozostaje długo. Alkohol niewyczuwalny, co więcej nie „kopie” po wypiciu - choć jest go dość dużo. W sumie piwo „na dobranoc” a nie na „nocne rozmowy”.
Nie jestem entuzjastą piw tego rodzaju - 6 punktów.
Opinia: Naj
07/11/2016