Browar Fortuna, Miłosław.
Piwo górnej fermentacji, pasteryzowane.
Skład: woda; słody jęczmienne: pilzneński, palony, monachijski; cukier; chmiel aromatyczny Styrian Golding; chmiele goryczkowe: Magnum, Herkules; belgijskie drożdże górnej fermentacji.
Zawartość alkoholu: 6% obj., ekstraktu: 13,2% wag.
Barwa złocista o ciemnym odcieniu.
Piana biała, obfita i bardzo gęsta. Spora kołderka pozostała do końca konsumpcji. Ażurowo oblepiła szkło.
Nasycenie w dolnych granicach stanów średnich.
Zapach owocowy, winny. Trochę chmielu i miodu.
Smak owocowy ze sporym kwaskiem i wyczuwalnym winem. Subtelna nutka słodowa przepleciona z miodem oraz fajna w odbiorze goryczka o cytrusowym posmaczku. Pod koniec pojawia się też nieco metalu, nad czym ubolewam, nie mniej jednak
na 7 punktów zasłużyło.
Opinia: Sten
03/12/2015