Faktoria - St. Arnulf

Uwarzone i rozlane w P.P.H.U. Jamard, Kłodawa (Browar Zodiak) dla Browar Faktoria, Warszawa.

Belgian IPA.

Skład: słody: pilzneński, Abbey; cukier; chmiele: Simcoe, Palisade, Centennial, Zeus; drożdże FM 25.

Zawartość alkoholu: 7,2% obj., ekstraktu: 17,1% wag., IBU-80.

Barwa bursztynowa, delikatnie mętna.

Piana ciemnokremowa z tych cieńszych. Zredukowała się do nierównego kożuszka. Na szkle zaznaczyła każdy wypity łyk.

Nasycenie średnie.

Zapach dość intensywny. Wyraźne przyprawy i nuty korzenne. W tle odrobina słodu i muśnięcie żywicy.

W smaku również sporo korzennych przypraw przeplecionych żywicą. Subtelny cytrusowy kwasek oraz sporo słodu z wyczuwalnymi ciasteczkami i drożdżami. Goryczka wyrazista i miła w odbiorze. Przepyszne piwo, świetnie zbalansowane, które gorąco polecam na gorące (i nie tylko) dni.

9 punktów.

Opinia: Sten
21/08/2016

encyklopedia/piwa/faktoria_st_arnulf.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:26 (edycja zewnętrzna)