Faktoria - Deadwood

Uwarzone i rozlane w P.P.H.U. Jamard, Kłodawa (Browar Zodiak) dla Browaru Faktoria.

Double Black IPA.

Skład: słody: pilzneński, Pale Ale, karmelowe, słody ciemne; cukier; chmiele: Mosaic, Centennial, Citra, Cascade; drożdże US-05.

Zawartość alkoholu: 8% obj., ekstraktu: 17,5% wag., IBU-80.

Barwa brunatna z rubinowymi przebłyskami.

Piana beżowa, średnia i gęsta. Opadła do cieniutkiej warstewki. Obficie oblepiła szkło.

Nasycenie średnie.

Zapach intensywny. Owoce cytrusowe i tropikalne, żywica, karmel i czekolada.

Smak leciutko słodki z wyczuwalnymi owocami tropikalnymi. Trochę cytrusowego kwasku i muśnięcie iglaków. Sporo karmelu i czekolady, wyraźne ciemne słody z minimalną palonką. Przyjemna w odbiorze goryczka, choć tych 80 IBU zdecydowanie nie ma. Piwo niesamowicie pijalne.

Polecam. 8 punktów.

Opinia: Sten
20/04/2016



Skład- słody: pilzneński, pale ale, karmelowe, słody ciemne, cukier.
Chmiele: Mosaic, Citra, Cascade.
Drożdże: US-05.
Ekstrakt początkowy: 17,5% wag, alk. 8% obj, IBU 80.

Po wlaniu do kufla piwo ma kolor: mętny,ciemny, karmelowy.

Piana gęsta, utrzymująca się.

Smak gorzkiej czekolady.

Piwo oceniłem na 7 punktów.

Opinia: RR
28/08/2016

encyklopedia/piwa/faktoria_deadwood.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:25 (edycja zewnętrzna)