Wyprodukowano dla: Fabryka Piwa, Częstochowa. W sieci można znaleźć informację, że piwo to warzy Restauracja Regionalna Marysia, Szczyrzyc. Kod kreskowy: 59052794841461).
„Piwo w stylu: Imperial American Wheat. Pasteryzowane.
Alkohol: 7,0 % obj. IBU +100 19° Plato.
Składniki: woda; słody: Pszeniczny, Pilzneński, Karmelowy; chmiel: Chinook,
Tomahawk, Mosaic, Centennial, Citra, Willamette; drożdże: US-05.”
Piwo mętne. Barwa bursztynowa. Piana średnio obfita, biała, bardzo drobna, wręcz zbita i dość trwała. Opada powoli do cienkiej warstewki, obecnej aż do końca spożywania; bogato oblepia szkło. Nasycenie niskie do średniego. Zapach przeciętnie mocny. Czuć cytrusy, karmel, nuty żywiczną i kwiatową, a w tle słód i drożdże. W smaku piwo treściwe, ciężkie wręcz. Dominują cytrusy wraz z żywicą i karmelem oraz solidną podbudową słodową. Oprócz nich czuć nutę kwiatową, a w tle alkohol. Ten ostatni solidnie rozgrzewa trzewia. Goryczka mocna i trwała, ale taka trawiasta, ziołowo - grejpfrutowa. W sumie bardzo dobre, solidne piwo. Nie każdemu podpasuje.
Ode mnie 8,5 punktu.
Opinia: j24
10/10/2016