Wyprodukowane w Browarze restauracja Marysia, Szczyrzyc, dla Fabryka Piwa, Częstochowa.
American Wheat. Piwo pasteryzowane.
Skład: woda; słody: pszeniczny, jęczmienny, karmelowy; chmiele: Citra, Willamette; drożdże US-05.
Zawartość alkoholu: 5,2% obj., ekstraktu 12° Plato, IBU-28.
Barwa blado - złocista, mętna.
Piana biała, umiarkowanie średnia. Zredukowała się do minimalnego grzybka. Całkiem przyzwoicie oblepiła szkło.
Nasycenie większe niż średnie.
Zapach cytrusowo - tropikalny z nutką słodową.
Smak kwaskowy ze sporą dawką cytrusów. Niezła dawka słodu, zarówno jęczmiennego, jak i pszenicznego. Po złapaniu temperatury daje o sobie znać nieco pieczywa. Goryczka dość intensywna o nieco tytoniowym charakterze i jak mi się zdaje, ma więcej od deklarowanej przez producenta wartości. Piwo orzeźwiające, bardziej na upały, a nie na jesienną aurę.
7 punktów.
Opinia: Sten
31/10/2015