Wyprodukowano dla: Fabryka Piwa, Częstochowa. W sieci można znaleźć informację, że piwo to warzy Restauracja Regionalna Marysia, Szczyrzyc. Kod kreskowy: 59052794841151).
„Piwo w stylu: RED IPA. Pasteryzowane.
Alkohol: 5,4 % obj. IBU 65 14° Plato.
Składniki: woda, słody: Pale Ale, wiedeński, Caramunich, karmelowy, Carafa III (palony); chmiel: Columbus, Chinook, Cascade, Simcoe, Centennial; drożdże S-04.”
Piwo zmętnione. Barwa rubinowo - herbaciana. Piana skromna, beżowa, drobna i przeciętnie trwała. Opada w kilka minut do cienkiej warstewki, obecnej aż do końca spożywania; delikatnie oblepia szkło. Nasycenie niskie. Zapach niezbyt mocny. Czuć cytrusy, karmel i nutę żywiczną. W smaku piwo nieco ciężkawe oraz słodko - gorzkawe. Czuć z jednej strony karmel i ciemny słód z nutą zbożową, z drugiej strony czuć gorzkie cytrusy i palony słód wraz z nutą żywiczną. Goryczka mocna i trwała, trawiasta, ziołowo - grejpfrutowa. W sumie piwo nie jest złe. Chyba te IPY mi się przejadły.
6,5 punktu.
Opinia: j24
13/10/2016