Estrella Damm Barcelona

Browar Damm - Barcelona

Skład: woda, słód jęczmienny, ryż, chmiel, drożdże, E4051).

Zawartość alkoholu: 4,6%.

Barwa jasno słomkowa. Piana biała, już przy nalewaniu wielce mizerna. Po paru minutach pozostaje nikła opaska wokół ścianki kufla. Nasycenie dość wysokie.

Zapach chmielowo - ryżowy.

W smaku delikatne - powiedziałbym nazbyt wodniste. Na języku czuć przede wszystkim dwutlenek węgla, do tego delikatna goryczka z lekkim kwaskiem. piwo wydaje się być świetnym sposobem na ugaszenie pragnienia, co jest jakby normalne w hiszpańskich warunkach. Traktowałbym je bardziej jako napój, a nie piwo.

6 punktów.

Opinia; Sten
22/01/2011



Puszkowa wersja:

Skład: woda słód jęczmienny, kukurydza, ryż, chmiel. Pozostałe parametry i doznania bez zmian.

Opinia; Sten
13/08/2014























Warzone i butelkowane w Hiszpanii Kod kreskowy 8410793282934 2)

Typ: piwo śródziemnomorskie słodowo-ryżowe. Jasne, filtrowane, pasteryzowane.

Skład: woda, słód jęczmienny (10,1%), kukurydza, ryż (0,8), chmiel produkowany w GB.

Alk. 4,6% obj. Najlepiej spożyć przed: 05.2018.

Kolor: bardzo jasny, cytrynowy. Klarowne. Piana średnio obfita, drobna, biała, szybko przechodzi w zróżnicowaną. Zanika dość szybko do symbolicznego pierścienia. Pozostawia nikłe, nietrwałe ślady na szkle.

Nasycenie znaczne.

Zapach: owocowo-słodowy

Smak: kwasek owocowy (cytrusy) z lekką goryczką, szybko znikającą. Przebija się nieco słodyczy, ale równoważonej kwaskiem. Także śladowy słód. Orzeźwiające, trochę wodniste. W sumie takie piwo na gorące lato.

7 punktów.

Opinia; Naj
26/10/2017

1)
Aliginian propylenowo-glikolowy to zagęstnik, nośnik, emulgator oraz stabilizator. Może być wykorzystywany przy produkcji artykułów spożywczych takich jak lody, wyroby cukiernicze, jedzenie dla dzieci, polewy cukiernicze, wyroby alkoholowe takie jak piwo i inne.
2)
DAMM S.A. CL Roselló, 515 08025 Barcelona
encyklopedia/piwa/estrella_damm_barcelona.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:25 (edycja zewnętrzna)