Emelisse - Espresso Stout

Brauwerij Emelisse, Holandia.

Skład: woda, słód jęczmienny, chmiel, drożdże, kawa.

Zawartość alkoholu: 9,5%, ekstraktu: 22,44%, EBC-87, EBU-75.

Barwa niemal czarna. Dopiero pod silne światło widać nikłe, ciemnorubinowe przebłyski.

Piana jasnobrązowa, minimalna. Szybko się porwała, by równie szybko zredukować się do opaski wokół szkła.

Nasycenie nie za mocne.

Zapach palonego słodu zmieszanego z dość mocną kawą i czarną czekoladą. W tle subtelne nuty kwiatowo - owocowe.

Smak nad wyraz ciekawy. Początek lekko słodki z wyraźnym karmelem. Następnie palony słód i uderzenie nad wyraz wyrazistej mocnej kawy. Finisz goryczkowy. Intensywny i długo utrzymujący się na podniebieniu. Czuje się te 75 EBU. Alkohol pojawia się dopiero w trzewiach, przyjemnie bardzo je rozgrzewając. Rewelacyjne piwo o wspaniałym smaku i aromacie.

10 punktów z minusikiem za pianę, a w zasadzie za jej brak.

Opinia: Sten
20/02/2014

encyklopedia/piwa/emelisse_espresso_stout.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:55 (edycja zewnętrzna)