Anadolu Efes Biracilik ve Malt San. A.S., Istambuł, Turcja.
Skład: woda, słód jęczmienny, dwutlenek węgla, chmiel i drożdże.
Zawartość alkoholu: 4,8% obj.
Barwa złoto – pomarańczowa, mętna.
Piana biała, dość obfita po nalaniu. Opada w miarę powolnie, acz skutecznie. Pod koniec nie pozostał po niej nawet znikomy ślad. Średnio oblepiła szkło.
Nasycenie z tych słabszych.
Zapach słodowy taki jakiś mało przyjemny. Wyczuwa się też gotowany ryż oraz nuty kiszonej kapusty.
W smaku dominuje gotowany ryż, całkiem sporo kwasku, takiego kapuścianego oraz coś jeszcze, czego nie jestem w stanie zidentyfikować. Goryczka w stanie szczątkowym i wielce krótkotrwała. Na podniebieniu pozostaje niestety kiszona kapusta. Wypiłem z pewnym niesmakiem, aczkolwiek zmęczyłem całą flaszkę.
Wydaje mi się, że 4 punkty to wszystko, na co to piwo zasłużyło.
Opinia: Sten
11/09/2014