Uwarzono i rozlano w Browarze Wąsosz przez kooperację Browaru Dukla i Browaru Baba Jaga.
English India Pale Ale. Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.
Skład: woda; słody: monachijski, pilzneński, Carapils, Caramunich; chmiele: Magnat, Fusion, Epic; dodatki: morela suszona, czarci korzeń, liść bluszczu.
Zawartość alkoholu: 5,4% obj., ekstraktu: 14% wag., IBU-50, EBC-20.
Barwa miedziana, mętnawa.
Piana kremowa, średnia. Opadła do cieniutkiej, nierównej warstewki. Na szkle zaznaczyła każdy wypity łyk.
Nasycenie umiarkowanie średnie.
Zapach ziołowy z leciutkim słodem i taki też karmelem.
W smaku wybija się całkiem spora ziołowo - przyprawowa goryczka z dużą pikantnością. Subtelny owocowy kwasek oraz słód z minimalnym pieczywem. Daje się też wyczuć z lekka przypalony karmel. W ustach dość długo utrzymuje się ostro - przyprawowy posmaczek. Bardzo ciekawe piwo, warte spróbowania.
8 punktów.
Opinia: Sten
11/03/2016
Kod kreskowy: 59022498600611).
Grafika bez zmian. Parametry też. W dodatkach wspomniano o wodzie z Cergowej Góry.
Piwo zmętnione; pływają w nim drobne kłaczki. Barwa herbaciano - rubinowa.
Piana średnio obfita, beżowa, drobna i niezbyt trwała. Opada w kilka minut do cienkiej warstewki; trochę oblepiła szkło.
Nasycenie niskie do średniego.
Zapach przeciętnie mocny, taki słodkawy. Czuć karmel, słód i nieco przejrzałe owoce.
W smaku piwo dość treściwe. W pierwszym łyku dominuje słód z dodatkiem karmelu. Zaraz po nim prym wiedzie ziołowo - przyprawowa goryczka, taka piołunowa, pikantna wręcz. Jest ona taka trochę łodygowa i trawiasta. W sumie piwo poprawne, ale to żaden specjał. Jest jakieś takie niedopracowane.
6 punktów.
Opinia: j24
25/07/2016