Doctor Brew - Xmas Rye

Wyprodukowano na zlecenie Doctor Brew Sp. z o.o. w Browarze Bartek, Gołuchów.

Piwo niepasteryzowane, niefiltrowane.

Skład: woda, słody: pilzneński, żytni, karmelowy, czekoladowy; chmiel: Ella, Galaxy; curacao, cynamon, goździki, kardamon, gałka muszkatołowa, anyż, drożdże.

Zawartość alkoholu: 7,5% obj., ekstraktu: 18% wag., IBU-48.

Barwa brunatna z rubinowymi przebłyskami.

Piana beżowa, średnio - obfita. Stosunkowo trwała. Cieniutki kożuszek utrzymał się do końca. Obficie oblepiła szkło.

Nasycenie średnie.

Zapach chmielowo - piernikowy. Bardzo to ciekawe doznanie. Żywica i minimalne cytrusy przeplecione korzennymi przyprawami.

Smak początkowo lekko słodki, przechodzi w nuty przyprawowe, gdzie całkiem dobrze czuć anyżek. Nieco cytrusów i żywicy. Goryczka przepleciona delikatnym kwaskiem, a po chwili silne uderzenie piernikowe. Piwo gęste, wręcz oleiste. Wypiłem oczywiście z nieukrywaną przyjemnością. Kolejne w tym sezonie świąteczne piwo, które wprawiło mnie w zachwyt.

10 punktów.

Opinia: Sten
25/12/2014

encyklopedia/piwa/doctor_brew_xmas_rye.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:25 (edycja zewnętrzna)