Doctor Brew - Portugal Barley Wine

Wyprodukowano na zlecenie Doctor Brew, Wrocław w Browarze Bartek w kooperacji z Maldita Brewing Co.

Piwo niepasteryzowane i niefiltrowane.

Skład: woda; słody jęczmienne: pilzneński, karmelowy; ekstrakt słodowy; chmiel Polaris; drożdże.

Zawartość alkoholu 12,5% obj., ekstraktu: 27,5% wag., IBU-65.

Barwa bursztynowo - miedziana, leciutko zamglona.

Piana ciemnokremowa, cienka. Szybko opadła do porwanej opaski. Symbolicznie wręcz oblepiła szkło.

Nasycenie niskie.

Zapach mało intensywny. Trochę alkoholu wymieszanego z jabłkami. Po chwili pojawia się nieco karmelu.

Smak generalnie słodki i jest to taka słodycz alkoholowo - słodowa. Trochę karmelu i spora dawka alkoholu, kojarząca mi się z mocnymi rosyjskimi winami. Goryczka średnia i na mój gust chyba nie ma deklarowanej wartości. Wyczuwa się w niej i trawę i lekką łodygowość. Na podniebieniu utrzymuje się lepiąca się słodycz. Piwo generalnie dobre i jakby nieco inne od znanych mi dotychczas B.W.

7 punktów.

Opinia: Sten
12/12/2016

encyklopedia/piwa/doctor_brew_portugal_barley_wine.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:25 (edycja zewnętrzna)