Doctor Brew - Mandarina Bavaria

Wyprodukowano na zlecenie Doctor Brew, Wrocław w Browarze Bartek.

Single hop IPA.

Piwo niepasteryzowane, niefiltrowane, refermentowane w butelce.

Skład: woda, słód jęczmienny Pale Ale, chmiel Mandarina Bavaria, drożdże.

Zawartość alkoholu: 6,2% obj., ekstraktu: 16% wag., IBU ok. 71. Warka do: 29.05.2017.

Barwa jasnego bursztynu, mglista.

Piana ciemnokremowa, średnio - obfita i stosunkowo gęsta. Pęcherzyki drobne. Zredukowała się do dwucentymetrowej czapy. Pojedynczymi plackami oblepiła ściankę szklanki.

Nasycenie trochę większe od średniego.

Zapach mało wyrazisty. Nieco słodu przeplecionego tostowym pieczywem i nikła nutka cytrusowa ze śladową mandarynką.

Smak słodowy z wyraźnym opiekanym chlebem. Delikatny cytrusowy kwasek, być może i mandarynkowy oraz muśnięcie słodyczy. Goryczka pojawia się w chwilę po przełknięciu. Ma ziołowo - pestkowy posmaczek i bez wątpienia deklarowanej wartości IBU nie ma. Piwo takie bez wyrazu, choć generalnie złe nie jest. Jedna flaszka wystarczy.

6 punktów.

Opinia: Sten
13/02/2017



Też mam warkę z datą 29.05.2017.

Na pierwszym planie aromat chmielowy, później wyczuwalne trochę drożdży i cytrusów.

W smaku występują: nuty alkoholowe, lekki kwasek, goryczka - na nie wysokim poziomie, lecz utrzymująca się w gardle. Delikatny chlebowy posmak.

Alkohol zbyt wyraźnie wyczuwalny. Jak nie IPA… Wg mnie to piwo bardziej przypomina tzw. masówkę, niż piwo kraftowe. Może lepsze byłoby z dozą smaku mandarynki, której mi tutaj brakuje… ?

Tylko słabe 6 punktów.

Opinia: moondriver
19/03/2017

encyklopedia/piwa/doctor_brew_mandarina_bavaria.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:54 (edycja zewnętrzna)