Doctor Brew - Black Abbey

Wyprodukowano na zlecenie Doctor Brew w Browarze Bartek, Gołuchów.

Piwo niepasteryzowane, niefiltrowane.

Skład: woda; słody: Pale Ale, monachijski, karmelowy, czekoladowy; chmiel: Simcoe, Cascade, Mosaic, Centennial; drożdże.

Zawartość alkoholu: 6,2% obj., ekstraktu: 16% wag. IBU-58.

Barwa brunatna z rubinowymi refleksami.

Piana żółto - beżowa, średnia. Opadła do porwanej warstewki. Szkło oblepiła nad wyraz minimalnie.

Nasycenie umiarkowane.

Zapach kwaskowy, kojarzący się z czerwonym, wytrawnym winem. Do tego tego odrobina czekolady i jeszcze mniej karmelu.

W smaku również kwaskowe i podobnie, jak w aromacie, przywodzi na myśl wino. Trochę karmelu i czekolady, minimalny słód oraz dość intensywna goryczka przełamana nutką suszonych owoców. Niczego sobie piwo, choć spodziewałem się większych doznań.

Nie mniej jednak na 7 punktów zasłużyło.

Opinia: Sten
13/08/2015

encyklopedia/piwa/doctor_brew_black_abbey.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:54 (edycja zewnętrzna)