Wyprodukowano na zlecenie Doctor Brew w Browarze Bartek, Gołuchów.
Piwo niepasteryzowane, niefiltrowane.
Skład: woda, słody jęczmienne: pilzneński i karmelowy, ekstrakt słodowy; chmiele: Ella, Mosaic, Amarillo, Centennial; drożdże.
Zawartość alkoholu: 10,5% obj., ekstraktu: 24% wag., IBU-80.
Barwa bursztynowa o miedzianym odcieniu. Umiarkowanie mętna.
Piana kremowa, obfita i gęsta oraz trwała. Do końca utrzymała się nierówna kołderka. Firankowo oblepiła szkło.
Nasycenie nieco niższe niż średnie.
Zapach chmielowy z odrobiną cytrusów oraz tropikalnych owoców. Jest też niczego sobie nutka kwiatowa oraz przyjemny winny aromacik.
W smaku, na początku owoce przeplecione z winem i subtelną wielce słodyczą. Przechodzi w delikatny słód, a następnie w chmielową, niespecjalnie mocną goryczkę. Alkohol pojawia się dopiero po przełknięciu, przyjemnie rozgrzewając wnętrzności, a po paru minutach uderza i do głowy. Jak dla mnie rewelacyjne piwo i szkoda tylko, że rozlano ok. 5 tysięcy butelek.
Oczywiście 10 punktów.
Opinia: Sten
25/01/2015