Doctor Brew - Baltic Porter 24

Wyprodukowano na zlecenie Doctor Brew, Wrocław w Browarze Bartek.

Piwo niefiltrowane, niepasteryzowane, refermentowane w butelce.

Skład: woda, słody jęczmienne (pilzneński, monachijski, czekoladowy, karmelowy, palony), ekstrakt słodowy, orzechy laskowe, chmiel Magnum, drożdże.

Zawartość alkoholu: 9,5% obj., ekstraktu: 24% wag., IBU ok. 60. Wark do: 01.07.2017.

Barwa ciemnobrunatna, bez mała czarna.

Piana beżowa, bardzo obfita i równie gęsta o drobniutkich pęcherzykach. Opadła do cienkiej kołderki, następnie do opaski. Firankowo osiadła na ściance szklanki.

Nasycenie umiarkowanie średnie.

Zapach wiśni w czekoladzie i alkoholu, nieco palonki i odrobina kawy.

Smak ja na portera zdecydowanie za słodki. Słodycz praktycznie dominuje. Dość wyraźna nuta wiśniowa ze sporą dawką kwasku, którego, jak na mój gust też jest zdecydowanie za dużo. Przez ów kwasek i słodycz próbuje się przebić czekolada, kawa i palonka, ale nie do końca im się to udaje. Orzechów laskowych czemuś nie wyczułem. Pod koniec daje o sobie znać odrobina likierowego alkoholu. Goryczka niewielka, wręcz trzeba się jej doszukiwać. Taki porter i nie porter.

Jak dla mnie nie więcej, jak 6 punktów.

Opinia: Sten
01/04/2017

encyklopedia/piwa/doctor_brew_baltic_porter_24.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 12:54 (edycja zewnętrzna)