De Brabandere - Petrus Aged Pale

Brewed and bottled by: Brouwerij De Brabandere, Bavikhove, Belgia.

Najlepiej spożyć przed: 18.04.2019 r.

Piwo jasne górnej fermentacji, leżakujące 18 miesięcy w dębowych beczkach.

Skład: woda, słód jęczmienny, chmiel. Alkohol - 7,3 % obj.

Piwo klarowne. Barwa jasno złocista.

Piana biała, drobna, dość obfita, lecz niezbyt trwała. Opada w kilka minut do cienkiej warstewki; trochę oblepia szkło.

Nasycenie średnie do dużego.

Zapach mocny, ale niezbyt przyjemny. Czuć coś jakby mieszankę kwasu z kiszonej kapusty i bimbru (tzw. paraluchy), a oprócz tego nutę owocową. Jak piwo się nieco odgazuje, to zapach staje się nieco znośniejszy.

W smaku piwo strasznie kwaśne, a do tego słonawe. Przypomina bardziej wodę z kiszonych ogórków, a nie piwo! Do tego czuć posmak drewna dębowego. Elementy piwne praktycznie niewyczuwalne. Podsumowując - jako eksperyment smakowy jest to być może pouczające, ale jako piwo do delektowania się absolutnie się nie nadaje. Wybitnie nie moje klimaty. Nie zmęczyłem małej flaszki.

Dlatego ode mnie 1,5 punktu.

Opinia: j24
07/06/2017



Kod kreskowy: 8752130090091).

Skład i parametry bez zmian. Warka do: 01.09.2023.

Piwo w stylu Sour, dojrzewające przez 24 miesiące w dębowych beczkach.

Barwa złocista, klarowna.

Piana biała, bardzo obfita i równie gęsta o drobnych pęcherzykach. Opadła do grubej warstewki z mini grzybkiem na szczycie. Na szkle zaznaczyła każdy wypity łyk.

Nasycenie średnie z tendencjami spadkowymi.

Zapach z lekka sfermentowanych winogron z delikatnym alkoholem. Nieco ziółek i śladowy wręcz słód.

Smak, jak na styl przystało, solidnie kwaskowy z wybijającymi się niedojrzałymi winogronami. Niewielka słodycz słodu i rodzynek. Alkohol świetnie ukryty. Wyraźne dębowe taniny, nieco ściągające podniebienie. Goryczka bez mała śladowa i krótkotrwała. Poprawny ten sour, zwyczajnie dobry.

7 punktów.

Opinia: Sten
15/02/2023

1)
Nie znaleziono (informacja pozyskana z GS1 Belgium/Luxembourg).
encyklopedia/piwa/de_brabandere_petrus_aged_pale.txt · ostatnio zmienione: 2023/02/15 19:51 (edycja zewnętrzna)