Colomba

Brasserie Pietra, Korsyka, Francja.
Kod: 34986403010021)

Skład: woda, słód jęczmienny, słód pszeniczny, chmiel, drożdże, mix ziół, krzew makii.

Zawartość alkoholu: 5%, ekstraktu: 13,0%.

Barwa o odcieniu soku grejpfrutowego, mętna.

Piana biała, obfita i gęsta. Opada pomału do cienkiej kołderki zwieńczonej mini grzybkiem. Nierówno oblepia szkło.

Nasycenie umiarkowanie średnie.

Zapach lekko słodowy z cytrusami i wyraźnym aromatem ziołowym. Po lekkim ogrzaniu się, dochodzi nutka chlebowa.

Smak kwaskowy z wyraźnym bogactwem cytrusów z dominacją limonki. Po chwili pojawiają się w sporej ilości ziółka, choć nie podejmę się ich identyfikacji. Wydaje mi się, że czuć nieco kolendry. Goryczka subtelna, bardziej pestkowa, niż chmielowa. Piwo wielce przyjemnie orzeźwiające, pije się nad wyraz przyjemnie i tylko szkoda, że ma się w posiadaniu jedną małą flaszkę.

9 punktów się należy.

Opinia: Sten
05/03/2014



Piwo białe górnej fermentacji, pasteryzowane.

Skład: woda, drożdże, chmiel, słód jęczmienny i pszeniczny, kompozycja ziół.

Zawartość alkoholu: 5% obj., ekstrakt: 13% plato.

Piana obfita o grubych oczkach. Biała. Redukcja do cieniutkiej kołderki. Porwała się szybko. Dość obficie osadza się na szkle.

Nasycenie średnio-mocne.

Piwo w kolorze jasnej skórki grapefruita. Mętne, ale bez widocznego osadu.

Zapach niezbyt intensywny. Dominują owoce ze słodem. Następnie zioła, nuty chmielu; i na powrót owoce: winogrono z jabłkiem.

W smaku: dość przyjemne piwo. Lekko goryczkowe, lekko kwaskowe. Nawet przyjemnie się je pije, choć do ideału mu trochę brakuje…
Nuty ziołowe zmieszane z owocami (i tu nie wiedzieć czemu nieco egzotyki wyczuwam…) Z posmakiem chleba.

7,5 punktu.

Opinia: moondriver
24/05/2015

1)
Brasserie Pietra SAS, Arbucetta – RN 193 – Casatorra – 20620 Biguglia, Francja - to adres administracji. Produkcja odbywa się po drugiej stronie Laguny Biguglia (zwanej po francusku nie wiedzieć czemu „stawem” - Étang de Biguglia) pod adresem Route de La Marana, 20600 Furiani, Francja.
encyklopedia/piwa/colomba.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:25 (edycja zewnętrzna)