Ciechan - Pszeniczne Wędzone

Browary Regionalne Jakubiak, Browar Ciechan.

Piwo pasteryzowane.

skład: słód pszeniczny, słód jęczmienny, jęczmień wędzony bukiem, słód Caraaroma, chmiel, drożdże.

Zawartość alkoholu: 4,8% obj., ekstraktu: 13,0% wag. Warka do: 23.05.2017.

Barwa pomarańczowa, mętna.

Piana jasnokremowa, obfita i bardzo gęsta z przewagą drobnych pęcherzyków. Opadła do rwącego się pierścienia. Na szkle pozostawiła kilka pojedynczych plamek.

Nasycenie większe od średniego.

Zapach lekko wędzony, oscypkowy. Delikatny słód pszeniczny oraz muśnięcie banana i goździka.

Smak słodko – kwaskowy z niewielkimi cytrusami. Śladowa wędzonka oraz nutka bananowa. Tu goździka się nie doszukałem. Słód na granicy wyczuwalności, podobnie jaki goryczka. Niewielka i taka w sumie bez wyrazu. Na podniebieniu pozostaje kwasek przełamany słodyczą.
Piwo lekkie w odbiorze, orzeźwiające i jak mi się zdaje w sam raz dla tych, którzy rozpoczynają swą przygodę z piwami wędzonymi.

6 punktów będzie w sam raz.

Opinia: Sten
03/05/2017

encyklopedia/piwa/ciechan_pszeniczne_wedzone.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:25 (edycja zewnętrzna)