Chmielologia - Polski Lager

Wyprodukowano dla Brevgoup przez Browary Regionalne Wąsosz.

Piwo jasne, niefiltrowane, pasteryzowane, dolnej fermentacji.

Skład: woda; słody jęczmienne: pilzneński, monachijski, karmelowy; chmiele: Iunga, Marynka; drożdże W 34/70.

Zawartość alkoholu 4,2% obj., ekstraktu: 11% wag. Warka do: 22.04.2018.

Barwa miedziana, mętna.

Piana biała, trochę przybrudzona, umiarkowanie średnia z przewagą grubych pęcherzyków. Szybko opadła do cienkiego kożuszka. Spływającą koronką osiadła na szkle.

Nasycenie większe od średniego.

Zapach słodowy , dość intensywny i nieco zleżały. Trochę chmielu i ziółek w tle.

Smak słodowy z odsłodową słodyczą i sporym karmelem. Delikatne pieczywo i niczego sobie ziołowa goryczka. z lekka zalegająca na podniebieniu. Piwo do wypicia, ale szału nie ma.

6 punktów.

Opinia: Sten
23/09/2017

encyklopedia/piwa/chmielologia_polski_lager.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:25 (edycja zewnętrzna)